Aktualizováno 27.4.2022

Rekonstrukce pavilonu G na Černé louce

V prostorách výstaviště Černá louka se připravuje rekonstrukce pavilonu G, který bude nově sloužit Národnímu divadlu Moravskoslezskému.

Pavilon G byl postaven v roce 1961 podle návrhu architekta Josefa Jiřičného (pozn. otec Evy Jiřičné). Měl půdorys o rozměrech 43,5 x 37,5 m s výškou atiky 8,9 m. Průčelí bylo velmi jednoduché – mělo prosklenou rastrovou fasádu zdobenou geometrickým ornamentem. Dispozičně byla budova rozdělena na trojlodní výstavní halu a administrativní zázemí.
Pavilon G byl hojně využíván především v 60. a 70. letech. Po roce 1989 správu nad areálem získala Ostravská obchodní společnost (později Černá louka a. s.), chyběly však finance na nutné rekonstrukce a celý areál upadal. V roce 1998 město Ostrava založilo novou společnost Ostravské výstavy a. s., která areál spravuje dodnes. Ve stejném roce začaly výrazné proměny Černé louky – bourání oplocení i zchátralých pergol a pavilonů, amfiteátru a další. Pavilon G prošel opravami v roce 2002 – prostor později sloužil sportu. Byl využíván jako tenisový kurt a posléze tréninkový areál pro golf.
S využitím a rekonstrukcí pavilónu G na kulturní účely již počítal vítězný návrh na revitalizaci oblasti Černé louky od nizozemského ateliéru MAXWAN, který vzešel z mezinárodní soutěže uspořádané v souvislosti s kandidaturou Ostravy na titul Evropské hlavní město kultury. NDM má nyní vlastní projekt a budovu má ve správě od roku 2017.
Zdroj: NDM
Vizualizace: Ateliér38

FOTOGALERIE