Publikováno 26.3.2021

Nová lávka nad stadionem Bazaly nabídne netradiční pohled na Ostravu

Nové podoby se v blízké době dočká lávka nad stadionem Bazaly i přilehlá veřejná prostranství. Projekt revitalizace veřejného prostoru a lávky s vyhlídkou připravil městský obvod Slezská Ostrava. Do zpevněných ploch bude vysazena zeleň v podobě trávy i květin, netradiční lávka bude zakončena „obrazovým“ rámem, který umožní vytváření panoramatických fotek v pozadí s městem. Zastávky MHD budou přetvořeny na pomyslné fotbalové střídačky s ikonickými modrými sedačkami.

„Současný stav betonové lávky nad ostravským stadionem Bazaly je v porovnání s nově opraveným stadionem nevzhledným prvkem, který kazí celkový dojem takto impozantního místa. Je tedy nezbytné, aby se nové podoby dočkala nejen samotná lávka, ale i její přilehlá veřejná prostranství. Původně měla lávka projít jen klasickou opravou, což nám přišlo líto. Ve spolupráci s městem Ostrava a společností Ostravské komunikace, která lávku spravuje, jsme se proto rozhodli, že projekt pojmeme trochu jinak. Chceme zatraktivnit tuto populární ostravskou vyhlídku a přetvořit betonová prostranství na místo, kde se budou lidé setkávat, zastavovat a fotit s ojedinělým výhledem na celou Ostravu,“ uvedl starosta Slezské Ostravy Richard Vereš.

Lávka na Bazalama Slezská Ostrava vizualizace

Specifická poloha stadionu a silnice, která se obtáčí kolem terénního zářezu, vytváří unikátní podmínky pro vytvoření „něčeho výjimečného“. Je zde vřelý prostor, nejdelší část mostové konstrukce dosahuje skoro 80 metrů. Z lávky pro pěší, která má na šířku pět metrů, se stane unikátní zelený most. Implementován zde bude zelený pás, který ukrojí z šíře mostu celé dvě třetiny. Vložená zeleň bude tvořená trávou a skladbou květin a rostlin. Povrch lávky bude s největší pravděpodobností ve variantě imitace dřeva z důvodu údržby a životnosti. Komunikační plochy budou zachovávány jen v takové míře, která je nezbytně nutná z pohledu frekvence pohybu a z pohledu celkové stavební kompozice. Z jedné strany rovněž přibude krajní zábradlí z cortenového plechu. Na konci lávky vznikne obrazový rám, který bud vybízet k focení s atraktivním výhledem na Ostravu. Povrch okolního veřejného prostranství bude tvořen kombinací žulových kostek a betonové dlažby. V rámci studie je navržena také instalace atypických zastávky ve stylu fotbalových střídaček, na kterých budou tradiční modré „baníkovské“ sedačky.

„V současné době již máme dokončenou studii, která bude přepracována do projektové dokumentace a samotnou realizaci plánujeme na rok 2022 nebo 2023. Přesné finanční náklady ještě nejsou známy, odhadujeme je na zhruba 22 mil. Kč, přičemž město Ostrava bude financovat opravu samotné lávky a městský obvod financování poskytne na proměnu veřejného prostranství,“ doplnil starosta Richard Vereš.

Zdroj: https://slezska.ostrava.cz/cs/o-slezske-ostrave/aktualne/diky-nove-lavce-nad-bazaly-si-budete-moci-uzit-netradicni-vyhled-na-cele-mesto

Vizualizace: Master Design