Publikováno: 03.10.2024

Do Ostravy se stěhuje více obyvatel, než odchází: Jaké změny přinesl rok 2023?

Rok 2023 přinesl pro Ostravu dobré zprávy – do města se poprvé od roku 1989, více lidí přestěhovalo, než z něj odešlo.

Ostrava, historicky známá jako jedno z průmyslových center Československa, zažila během 20. století výrazné populační změny. Největší růst počtu obyvatel byl zaznamenán v období po druhé světové válce. Lidé se do Ostravy stěhovali za prací v dolech a hutích, což vedlo k prudkému nárůstu počtu obyvatel až na vrchol v 70. letech, kdy mělo město více než 330 000 obyvatel.

S postupným útlumem těžkého průmyslu v 90. letech a počátkem 21. století však došlo k opačnému trendu. Mnoho lidí začalo Ostravu opouštět, což vedlo k dlouhodobému poklesu počtu obyvatel. Tento úbytek byl způsoben zejména ztrátou pracovních míst, ekonomickými potížemi a nedostatkem investic do městské infrastruktury.

Hledání klíče k obnovení růstu obyvatelstva v Ostravě

Negativní důsledky úbytku obyvatel byly zřejmé, proto se tento problém stal už v roce 2017 jednou z priorit městského strategického plánu s názvem fajnOVA. Cílem plánu se stala přeměna Ostravy v moderní a atraktivní město pro život, zahrnuje řadu iniciativ zaměřených na zlepšení kvality života, podporu podnikání, rozvoj infrastruktury a zvýšení atraktivity města pro nové obyvatele.

Po letech, kdy se Ostrava postupně vylidňovala, nastala v roce 2022 poprvé situace, kdy migrační saldo bylo pozitivní, tzn. že se více obyvatel do Ostravy přistěhovalo místo vystěhovalo. Je nezbytné však zmínit prvotní příčinu, kterou byl zejména příchod migrantů z Ukrajiny, kde v březnu 2022 vypukl válečný konflikt. Po odečtení jejich počtu se migrační saldo nacházelo stále v negativních číslech.

Rok 2023 ale přinesl po letech poklesu důležitou změnu – i bez uprchlíků z Ukrajiny se do Ostravy více obyvatel přistěhovalo, než se vystěhovalo. Město se tak může poprvé poprvé od roku 1989 pochlubit pozitivním migračním saldem.

Kdo se do Ostravy stěhuje?

V roce 2023 se do Ostravy přistěhovalo celkem 8 360 lidí. I když je to méně než v roce 2022, kdy do města přišlo 10 134 lidí, jak již bylo zmíněno, je důležité si všimnout nárůstu počtu přistěhovalců z České republiky. Z celkového počtu nových obyvatel Ostravy jich 4 704 pochází z ČR, což je nejvyšší číslo od roku 2001, kdy se tato data začala sledovat. Tento nárůst naznačuje, že Ostrava zlepšuje svou image a stává se lákavější pro lidi z jiných částí republiky.

Co se týče míst, odkud noví obyvatelé do Ostravy přicházejí, tak jsou to zejména okolní města Havířov, Frýdek-Místek, Karviná nebo větší centra jako Praha a Brno. Například z Havířova se v roce 2023 do Ostravy přistěhovalo o 100 lidí více než v předchozím roce.

Kdo Ostravu opouští?

Na druhé straně, z Ostravy se v roce 2023 vystěhovalo celkem 6 054 lidí, což je více než v roce 2022. Většina těchto lidí se přestěhovala do jiných částí České republiky, přičemž nejčastěji zamířili do Prahy, Havířova a Brna, ale také prakticky do zázemí Ostravy, jako je Bohumín a Rychvald. U těchto obyvatel je pravděpodobné, že i nadále využívají služeb, které Ostrava nabízí. I když celkový počet vystěhovalců vzrostl, pozitivní migrační saldo města svědčí o tom, že Ostrava nové obyvatele přitahuje.

Migrace ze zahraničí

Migrace ze zahraničí do Ostravy v roce 2023 sice zaznamenala pokles, ale stále přináší do města nové obyvatele. Nejvíce přistěhovalců pochází stále z Ukrajiny, následovaní Vietnamem, Slovenskem a Indií. Ostrava se tak stává domovem pro lidi z různých koutů světa, i když počet těch, kteří přicházejí, se oproti předchozímu roku snížil. Město by se rádo v budoucnu zaměřilo především na zahraniční odborníky v kreativních, manažerských, výzkumných a akademických profesích. Jedna z institucí, která by měla usnadnit příchod zahraničních expertů do Ostravy, je například Ostrava Expat Centre, které pomáhá cizincům zajišťovat praktické informace a pomoc.

Celkové hodnocení

I přes určité poklesy v počtu přistěhovalců by mohl být rok 2023 pro Ostravu zlomový. Rostoucí počet obyvatel přicházejících z České republiky svědčí o tom, že Ostrava se stává atraktivnějším místem pro život. Je třeba však pokračovat v práci a aktivitách, které do města přitáhnou jak domácí, tak zahraniční obyvatele. Rok 2023 byl první vlaštovkou, výsledky v příštím roce ukážou, jestli můžeme hovořit o trendu, který by byl pozitivním signálem pro budoucnost Ostravy.

Další příspěvky