Přeskočit na obsah
V prostoru náměstí Dr. E. Beneše dojde ke kompletní proměně v současnosti zanedbávaného veřejného prostoru, který se změní na nový multifunkční park. Celková kultivace prostoru, který bude nabízet příjemné prostředí pro trávení volného času a komunitní aktivity, jako jsou trhy či slavnosti.

Na revitalizaci veřejného prostoru v blízkosti radnice Moravská Ostrava a Přívoz a bývalého obchodního domu Ostravica-Textilia vyhlásilo město ve spolupráci s ateliérem MAPPA architektonickou soutěž a ve které byl vybrán  návrh kolektivu autorů Jiřího Miky, Martina Materny, Markéty Káňové, Petra Svobody, Adély Kudlové a Venduly Bažové. Autoři samostatně působí v ateliérech Mika Svoboda architekti s.r.o. a WMA Architects.

Návrh přináší celkovou kultivaci prostoru, který tak v budoucnu nabídne příjemné prostředí pro trávení času či konání různých aktivit. Zároveň počítá s možností budoucí výstavby v ploše bývalého Německého domu. Návrh člení území na tři různé části, které mají pro uživatele příjemnou velikost. Jedná se o prostor před radnicí, parkové náměstí se stávající vzrostlou zelení a plochu bývalého Německého domu, která je zdůrazněna jiným typem zvolené dlažby. Návrh také zdařile pracuje s objemovou regulací objektu, který by se v budoucnu v místě bývalého Německého domu mohl postavit. Na druhou stranu k dopracování zůstává řešení tzv. modrozelené infrastruktury a z krajinářského pohledu také vztah liniové a volné zeleně v parku.

V současné chvíli je náměstí E. Beneše spíše průchozím parčíkem, který příliš neláká k posezení. Přitom jde o důležité a frekventované místo mezi historickým jádrem města a stále se rozvíjejícím územím Nové Karoliny.

Co se změní?

  • vznikne parkové náměstí doplňující jádro Ostravy o zatím chybějící druh veřejného prostoru menšího měřítka krytého korunami stromů
     
  • dojde k úpravě povrchů a definici různě využitelných ploch v rámci území např. pomocí různých typů dlažby
     
  • památník revolučních bojů bude přemístěn do parkového náměstí
     
  • doplní se zeleň, např. stromy podél ul. Zámecká či na zmíněném náměstí
     
  • prostor nabídne kromě posezení pod stromy i osvěžení u vodních prvků, mlžítek a pítek

Architektonická soutěž

Soutěž hledala urbanistické řešení náměstí a jeho okolí a také konkrétní podobu dnešního parčíku. Hlavním úkolem však bylo odpovědět na otázku, jakou má mít veřejný prostor podobu a způsoby využití. Byla dvoufázová – první fáze kladla důraz na celkovou koncepci, druhá na řešení detailu veřejného prostranství.

První místo nebylo uděleno. Porota doporučila k realizaci návrh, kterému udělila druhé místo. Vznikl ve spolupráci kolektivu autorů Ing. arch. Jiřího Miky, Ing. arch. Martina Materny, Ing. arch. Markéty Káňové, Ing. arch. Petra Svobody, Ing. arch. Adély Kudlové a Ing. arch. Venduly Bažové. Autoři samostatně působí v ateliérech Mika Svoboda architekti s.r.o. a WMA Architects.

V říjnu 2023 architekti představili nové vizualizace prostoru po zapracování některých připomínek od obyvatel města vzešlých z veřejného projednání v ateliéru MAPPA v březnu 2023.

Aktuální stav projektu

Proměna by měla začít v roce 2025. V roce 2024 probíhá dopracování potřebné dokumentace.

Více zde: https://www.mappaostrava.cz/namesti-e-benese

Umístění projektu

Seznam projektů

Harmonogram

2015 Záměr ikona I
2023 Příprava ikona I
2025 Realizace ikona I
2026 Dokončeno ikona I

Zpracovatelé

  • Statutární město Ostrava
  • Mika Svoboda architekti s.r.o. a WMA Architects architektonická studie

Garanti

  • Břetislav Riger náměstek pro investice, dopravu a dopravně správní činnosti

    Kontaktujte nás




    zpracováním osobních údajů

    https://fajnova.cz/projekt/namesti-dr-edvarda-benese