Publikováno: 15.08.2024

Ostravský Technologický park v Pustkovci se rozšíří o nový multifunkční objekt

Vybudování nového multifunkčního objektu se dočká pustkovecký Technologický park, označovaný také jako T-Park. Součástí nové budovy budou administrativní prostory, prototypové dílny i další zázemí – stravování, společenské prostory či ubytovací kapacity pro uživatele T-Parku.

Zástupci města dnes podepsali kupní smlouvu se zástupci společnosti CTP, spol. s r.o., která v Ostravě zajišťuje fungování průmyslových CTParků v Hrabové, Porubě, Hrušově, administrativní budovy IQ Ostrava na náměstí Republiky a připravuje další průmyslové areály v Kunčičkách a Radvanicích. Společnost CTP se tak stává vlastníkem téměř 14 500 m2 pozemků pro vybudování nového multifunkčního objektu, který bude kombinovat nabídku prostor pro celé spektrum klientů T-Parku, provádějících výzkumnou a inovační činnost, tedy komerčně orientovaný vědecký a technologický výzkum, průmyslové osvojování výsledků výzkumu, inovaci výrobků či služeb a rozvoje podnikání. Kupní cena činí bezmála 72 miliónů korun.

Jsme rádi, že jsme s investorem našli shodu a bude vybudována nová budova, která tak nahradí také kapacity staveb Piano a Tandem, v nichž je činnost utlumována,“ komentuje Hana Tichánková, náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a územní plánování a stavební řád, a dodává „Výzva k prodeji pozemků specifikovala minimální parametry nového objektu, přičemž tyto budou dokonce přeplněny.“ Jednatel společnosti CTP Jakub Kodr dodává: „Předpokládáme celkovou užitnou plochu více než 32 tis. m2, oproti požadované 24 240 m2, z toho více než 20 tis. m2 bude tvořeno prototypovými dílnami a prostory pro administrativu, což oproti požadavku výzvy představuje navýšení o více než 2 tis. m2.

Budova bude moderní, svažující se směrem k obytné zástavbě, a to tak, aby splňovala městem požadované parametry jak estetické, tak funkční, ale zároveň byla citlivě zasazena do prostoru,“ uvádí Jiří Vávra, náměstek primátora pro oblast majetkovou. Dle aktuálních návrhů se bude jednat o budovu železobetonové monolitické konstrukce, tvořenou sloupovým systémem. Nadzemní fasády budou převážně prosklené.

Zmíněné výstavbě předchází prověrka možnosti realizace, tedy proveditelnosti stavby multifunkčního objektu, která bude hotova nejpozději do tří měsíců. Samotná stavba pak začne do tří měsíců od povolení záměru stavby (dříve stavebního povolení) a výstavba bude hotova do dvou let. „V rámci výstavby jsme se zavázali mimo jiné také k vybudování pozemní komunikace, stejně tak k zachování charakteru volně přístupného parku například směrem k Porubskému lesoparku,“ říká Zbyněk Jendryka z CTP.

Lze konstatovat, že nový multifunkční objekt by mohl ke své činnosti sloužit koncem roku 2027 a stane se tak nedílnou a významnou součástí T-Parku. Vznik T-Parku iniciovalo statutární město Ostrava v roce 1997, a to založením Vědecko-technologického parku Ostrava v Ostravě-Pustkovci. V areálu o rozloze cca 10 hektarů se městu podařilo v Moravskoslezském kraji vybudovat největší fyzickou infrastrukturu pro vědecký a technologický výzkum, inovace a hi-tech technologie s úzkou vazbou na akademickou sféru.

Další příspěvky