Přeskočit na obsah
Prostor nádraží a přednádraží Ostrava – Vítkovice čeká zásadní proměna. Na jaře 2024 začala rekonstrukce nádraží a zároveň začala příprava soutěže o ideový návrh Světa dopravy.

V Ostravě-Vítkovicích probíhá rozsáhlá rekonstrukce nádražní budovy, která zahrnuje renovaci exteriéru a modernizaci vnitřních prostor. Paralelně se v lokalitě přednádraží plánuje projekt Svět dopravy, který nabídne zábavní park s interaktivními expozicemi a muzeem MHD, čímž rozšíří atraktivitu oblasti pro návštěvníky po celý rok.

Rekonstrukce nádražní budovy z roku 1967 v Ostravě-Vítkovicích, která začala na jaře 2024, zahrnuje renovaci vnějšího pláště, výměnu oken a obnovu interiéru v souladu s původní architekturou a památkářskými požadavky, včetně zachování umělecké výzdoby. Modernizace přizpůsobí vnitřní prostory současným potřebám, čímž vzniknou nové kanceláře, obchody, služby a klimatizovaná čekárna, a zároveň zlepší přístupnost pro osoby s omezenou pohyblivostí. Spolu s městskou částí se obnoví také prostor před nádražím, který nabídne více parkovacích míst s nabíjecími stanicemi pro elektromobily a elektrokola.

SVĚT DOPRAVY

Svět dopravy je projekt zábavního parku, multifunkčního prostoru v lokalitě přednádraží Ostrava – Vítkovice, s částečným využitím výpravní budovy Ostravy-Vítkovice. Plánováno je kromě statických expozic Muzea MHD i umístění interaktivních expozic a další zajímavosti. Cílem je nabízet návštěvníkům prostor pro trávení volného času po celý rok.

Statutární město Ostrava již delší dobu sleduje záměr pro širší zpřístupnění množství historických exponátů, mapujících unikátní historii městské hromadné dopravy v Ostravě v kontextu historie a vývoje města  ve spojení s vybudováním atraktivního volnočasového centra s nadregionální spádovou oblastí.

První studie vídeňského studia BWM Architekten počítala s umístěním v areálu nedaleko hlavního nádraží. Záměr města byl však nakonec přesunut do vhodnější lokality před nádražím v Ostravě-Vítkovicích. Jde o místo, které díky investicím Správy dopravních cest a Ministerstva dopravy prochází celkovou revitalizací.

Vznikla tedy myšlenka, pokusit se v této souvislosti vytvořit nejen prostor pro využití cenných exponátů moderní formou prezentace, odpovídající 21.století, v rámci velkorysého prostoru o rozměru více než 40.000 m2, zahrnujícího i část památkově chráněné výpravní budovy nádraží Ostrava – Vítkovice. Výpravní budova nádraží Ostrava-Vítkovice byla realizována v 2.polovině 60. – tých let v bruselském stylu dle projektu arch. Josefa Dandy.  Památkově chráněný objekt se dochoval s četnými architektonickými prvky a detaily exteriéru a interiéru. V roce 2024 Správa železnic zahájila rozsáhlou rekonstrukci objektu, která by měla být dokončena v květnu 2026. Všechny původní prvky by měly být v maximální míře zachovány případně rekonstruovány v původním stylu.

Myšlenka se tedy zhmotnila v sousloví Svět dopravy, jehož základním étosem je vytvořit atraktivní multifukční místo, které  přitáhne návštěvníky z daleka a široka, a ideálně opakovaně, do dané lokality. Cílem je zvýšení, návštěvnosti Ostravy, atraktivity dané lokality pro turisty a návštěvníky i místní obyvatele, s využitím spolupráce  komerčních subjektů na provozu vzniklého areálu.

Záměrem není vytvoření muzea , kde se člověk ocitne v padesátých či osmdesátých letech minulého století , kdy za zaprášenými skly  vitrín leží pokroucené papíry a znuděný návštěvník míjí statické exponáty bez většího zaujetí.  Zároveň není cílem, aby se sbírkové historické artefakty ocitly na vedlejší koleji a byly nahrazeny jen například virtuálními náhražkami. Záměrem zadavatele je najít v soutěži ideový nosný příběh, který statické exponáty vhodně doplní, oživí, rozhýbe, umístí v prostoru a pomocí moderních technologií vtáhne návštěvníka do děje příběhu.

Umístění projektu

Seznam projektů

Harmonogram

2024 Realizace ikona I
2027 Dokončeno ikona I

Zpracovatelé

  • Správa železnic
  • Statutární město Ostrava

Garanti

  • Správa železnic
  • Břetislav Riger náměstek pro investice, dopravu a dopravně správní činnosti

    Kontaktujte nás




    zpracováním osobních údajů

    https://fajnova.cz/projekt/lokalita-vitkovickeho-nadrazi-a-svet-dopravy