Přeskočit na obsah
1828
založení železáren
1857
otevření Dolu Hlubina
1998
zastaven provoz pecí
Světově unikátní areál Dolní Vítkovice, kde se mezi lety 1828 až 1998 těžilo uhlí a vyrábělo surové železo, se proměnil v jedinečné vzdělávací, kulturní a společenské centrum s mezinárodním přesahem.

Dolní Vítkovice tvoří bývalý průmyslový areál Dolu Hlubina, koksovny a vysoké pece Vítkovických železáren. Areál je unikátní industriální památkou a nezaměnitelným symbolem Ostravy a celého Moravskoslezského kraje.

Historie


V roce 2008 byl areál zapsán jako vůbec první česká památka na seznam Evropského kulturního dědictví. Hodnota a výjimečnost Dolní oblasti Vítkovic spočívá jednak v technologické návaznosti těžby uhlí, jeho koksování a výrobě surového železa ve vysokých pecích i v poměrně dlouhé kontinuitě – železo se tu nepřetržitě vyrábělo od dvacátých let 19. století téměř až do konce 20. století.

Vítkovické železárny založil v roce 1828 arcivévoda Rudolf Jan, arcibiskup olomoucký. Ve 30. letech zde byla postavena první vysoká pec a v roce 1857 byl v těsné blízkosti hutě otevřen důl Hlubina jako zdroj paliva do vysokých pecí a od té doby na sebe celý technologický tok navazoval v jediném průmyslovém komplexu.


Budoucnost

V objektu třídírny uhlí („Karlštejn-Mašinka“) by mělo vzniknout Národní hasičské muzeum. Muzeum by měla provozovat nová příspěvková organizace státu.

Dále je zde v plánu několik dílčích projektů, jejichž cílem je modernizace interaktivních vzdělávacích prostor v Dolních Vítkovicích, díky kterým se rozšíří kompetence dětí v oblastech přírodních věd pomocí inovativních metod vzdělávání.

Vzniklé prostory budou vyzývat k interaktivitě a podprahovému vzdělávání se zaměřením na udržitelnost a rozumné hospodaření s vodou.

Připravuje se také zatraktivnění venkovního prostoru, přizpůsobení nově vzniklé lávce, cykloturistice.

Umístění projektu

Seznam projektů

Zpracovatelé

  • MVČR Ministerstvo vnitra České republiky
  • DOV Dolní oblast Vítkovic

Garanti

  • Vladimír Vlček Generální ředitel Hasičského záchranného sboru ČR
  • DOV Dolní oblast Vítkovic

    Kontaktujte nás




    zpracováním osobních údajů

    https://fajnova.cz/projekt/dalsi-rozvoj-a-revitalizace-dolnich-vitkovic